Cum gestionam crizele de furie ale copilului? Ce ai voie si ce NU ai voie sa faci cand plange si se tavaleste prin magazin!

1 2 jpg jpeg

“In jurul varstei de 1 an si jumatate, in comportamentul copiilor, atat baieti cat si fete, apar asa-zisele tantrumuri sau crize de furie si plans. Unii specialisti numesc aceasta perioada “prima adolescenta” pentru ca regasim caracteristici similare opozitionismului si luptei pentru afirmare si independenta din comportamentul adolescentilor.

Pentru a intelege aceste crize, este important de spus ca acestea sunt legate de sursele de stres pe care micutii le intalnesc in viata lor, iar factorii stresanti produc copiilor teama, confuzie, frustrare, furie, tristete, anxietate”, a explicat psihologul Lidia Gheorghe pentru ziarul Ring. Si oricat ar parea de ciudat, crizele de plans sunt foarte utile copilului, pentru ca-l ajuta pe micut sa se elibereze de stres. Plansul asadar imbunatateste sanatatea fizica si emotionala, iar acceptarea descarcarii emotionale prin plans creste stima de sine a copilului.

In plus, potrivit psihologilor, eliberarea prin plans duce la o mai mare disponibilitate spre invatare. Este, asadar, total neindicat ca atunci cand cel mic are o criza de furie sa fie amenintat, pedepsit ori ridiculizat.

Citeşte continuarea articolului AICI