Cum evităm durerile de spate la serviciu şi acasă

1 2 jpg jpeg

Prevenirea tuturor tipurilor de dureri de spate nu este posibilă, susţine dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, specialist în recuperare medicală, însă există anumite lucruri pe care le putem face pentru a reduce impactul unor activităţi aparent banale, asupra coloanei vertebrale.

„Majoritatea pacienţilor care ajung de urgenţă la doctor cu dureri acute de spate spun fie că au ridicat un obiect ceva mai greu de pe podea, fie că au făcut mişcări bruşte în timpul unor activităţi obişnuite, precum lucrul la birou, curăţenia de toamnă sau depozitarea garderobei de vară în locul celei de iarnă”, susţine dr. Iulia Belc. Pentru a evita astfel de situaţii, iată câteva sfaturi de care e bine să ţineţi cont de fiecare dată.

Ridicarea corectă a unui obiect

Planificaţi-vă înainte ceea ce vreţi să faceţi şi nu faceţi în grabă. Poziţionaţi-vă aproape de obiectul pe care doriţi să-l ridicaţi şi depărtaţi picioarele la o distanţă egală cu lăţimea umerilor, pentru a-i oferi coloanei o bază solidă de sprijin. Înainte de a apuca obiectul respectiv, îndoiţi genunchii şi încordaţi muşchii abdominali, păstrând trunchiul drept. După ce aţi prins obiectul, ridicaţi-vă cu ajutorul muşchilor picioarelor, fără a forţa coloana vertebrală. În cazul în care un obiect este prea greu sau are o formă ciudată, nu încercaţi să-l ridicaţi de unul singur, ci găsiţi un ajutor.

Şi o foaie de hârtie necesită efort

Probleme pot apărea însă şi la ridicarea unei coli de hârtie care a alunecat de pe birou, pe podea, spre exemplu. În astfel de cazuri, aplecaţi-vă peste obiect, îndoiţi uşor un genunchi şi extindeţi celălalt picior în spate. Sprijiniţi-vă de un scaun din apropiere sau de masă, în timp ce vă aplecaţi spre podea.

Citeşte mai multe pe această temă AICI