Cum alegi un televizor ieftin, prietenos cu sănătatea ochilor tăi (P)

Dacă mai ţineţi minte, nu de puţine ori ni se spune că privitul la televizor este dăunător pentru ochii noştri, dar, această „informaţie” este negată chiar de către un medic, potrivit căruia singurul efect este cel de obosire a ochilor, motiv pentru care ni se recomandă ca, după ce vizionăm două ore la televizor, să luăm o pauză de câteva minute, astfel încât să se combată acest lucru.
De asemenea, este bine să nu facem mişscare şi să nu ducem o viaţă sedentară, acest lucru fiind cel care ne afectează cel mai mult sănătatea.
Un televizor ieftin este prietenos cu sănătatea ochilor tăi?
Acum, un alt mit este acela potrivit căruia televizoarele ieftine nu sunt chiar unele recomandate, deoarece nu deţin tehnologiile „sănătoase” pentru ochii noştri.
De asemenea, şi aici trebuie menţionat că este o afirmaţie neadevărată, deoarece atunci când dorim să achiziţionăm un televizor ieftin (ca de altfel orice alt model, nu neapărat din categoria de preţ care să îl poziţioneze ca fiind un televizor ieftin) trebuie să ţinem cont de anumite aspecte, precum cele legate de distanţa de vizualizare, unghiurile din care vom privi, lumina ambientală a încăperii, dar şi rezoluţia pe care o poate afişa ecranul.
Aşadar, cum alegi un televizor ieftin portrivit pentru sănătatea ochilor tăi? Poţi începe prin a consulta o ofertă completă (de exemplu vezi aici ce televizor led poţi cumpăra). Apoi, după ce ai pus ochii pe un model anume, tu trebuie să ştii că modelul respectiv are, mai mult ca sigur, cel puţin 2 sau 3 variante cu diagonale diferite, astfel încât tu să ai posibilitatea de a alege dimensiunile potrivite încăperii unde urmează să te foloseşti de proaspăta achiziţie.
Cum aleg diagonala potrivită pentru un televizor ieftin?
La acest aspect am observat că sunt foarte multe persoane care se „bâlbâie” puţin, mulţi mergând pe ideea „cu cât mai mare, cu atât mai bun”, complet greşită de altfel, deoarece dacă ai un televizor ieftin cu diagonala de 140 cm, iar tu priveşti la el de la o distanta de doar 1 metru, cu siguranţă nu te vei putea bucura la maxim de el.
De ce? În primul rând pentru că de la o asemenea distanţă, date fiind dimensiunile ecranului, calitatea imaginii va avea destul de mult de suferit, iar ochii tăi de asemenea, obosind mult mai repede decât în mod normal. Aşadar, atunci, cum alegi diagonala potrivită? Există un raport, de 1/3, care ne spune că distanţa optimă de vizualizare este de aproximativ 3x mai mare decât diagonala ecranului.
Aşadar, dacă avem în faţă un televizor ieftint (dar nu neapărat) cu diagonala de 140 de centimetri, atunci distanţa ideală de vizualizare este cuprinsă între 350 şi 420 centimetri.
La ce alte aspecte mai trebuie să fii atent
Unghiurile din care vei privi la televizor sunt şi ele foarte importante, dar şi mai important este să optezi pentru acele televizoare ieftine care sunt capabile să ofere unghiuri de vizualizare foarte largi. Totuşi, chiar şi aşa, noi recomandăm pe cât posibil să încerci să priveşti perpendicular pe ecranul televizorului, astfel încât calitatea să fie perfectă.
Lumina ambientală este şi ea un factor care joacă un anumit rol în obosirea ochiilor într-un ritm mult mai rapid, deoarece, dacă în spatele nostru este o lumină destul de puternică, atunci aceasta va fi reflectată (de cele mai multe ori) de ecranul acestor televizoare ieftine, fiind mult mai greu să fii atent la acţiunea ce este redată de acesta.