Cum ajută uleiul de măsline în lupta cu cancerul

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au arătat că substanţa oleocanthal, care se întâlneşte în uleiul de măsline produce o ruptură în organitul celular numit lizozom.

Lizozomul este un fel de „groapă de gunoi“ a celulelor, iar substanţa oleocanthal din uleiul de măsline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular să se verse în citoplasmă şi să ducă la moartea celulei, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetătorii au descoperit că atunci când au aplicat oleocanthal pe celule, în laborator, acestea au murit foarte repede, într-un înterval cuprins între 30 de minute şi o oră.

„Lizozomul este groapa de gunoi sau centrul de reciclare al celulei. Când un astfel de organit se desface, se dezlănţuie iadul“, a declarat Paul Breslin, de la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii, coordonatorul studiului.

„Lizozomul este izolat în interiorul celulei pentru că este toxic. Dacă este ruptă membrana care îl separă, conţinutul său se scurge în interiorul celulei. Lizozomul conţine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating“, a explicat Breslin. Oleocanthalul nu afectează celulele sănătoase, ci doar le suspendă ciclul de viaţă, temporar, au descoperit cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au spus că pasul următor este testarea în afara condiţiilor de laborator pentru a arăta că oleocanthalul poate ucide celulele canceroase şi micşora tumorile în cazul animalelor vii.