Cu cât cresc riscul de deces simptomele neurologice ale COVID-19

1 durere cap jpg jpeg

Persoanele cu COVID-19 care dezvolt─â simptome neurologice au un risc de ┼čase ori mai mare de deces, este concluzia unui studiu recent publicat ├«n revista medical─â JAMA Network Open.

Concluzia studiului coordonat de Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), este c─â 82% dintre pacien┼úii spitaliza┼úi au dezvoltat simptome neurologice variind de la dureri de cap ┼či p├ón─â la pierderea mirosului sau gustului, ceea ce cre┼čte de ┼čase ori riscul de deces.

Pentru a ajunge la aceast─â concluzie au fost monitoriza┼úi 3.744 de adul┼úi interna┼úi cu COVID-19 din diverse institu┼úii spitalice┼čti.

ÔÇ×Prezen┼úa oric─ârui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului ┼či p├ón─â la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociaz─â cu un risc de ┼čase ori mai mare de decesÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat citat de Agerpres.

S-a observat ┼či c─â persoanele cu boli neurologice preexistente (demen┼ú─â, migrene cronice) au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.