Cu cât bei mai mult alcool, cu atât îţi distrugi creierul

1 2 jpg jpeg

Se ştie că un consum îndelungat de alcool aduce dăunează inclusiv sănătăţii mintale. Însă recent, oamenii de ştiinţă au reuşit să măsoare gradul de afectare cerebrală. „Am descoperit că alcoolul afectează întreg cortexul şi structurile creierului implicate într-o gamă largă de abilităţi psihologice şi funcţii intelectuale”, afirmă Catherine Brawn Fortier, neuropsiholog şi cercetător la Şcoala de Medicină Harvard.

Consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra materiei cerebrale albe şi a celei cenuşii, iar cel mai puternic impact se înregistrează asupra lobului frontal şi al celui temporal, zone cerebrale implicate în învăţare şi în controlul impulsurilor.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat suprafaţa cortexului cerebral la 31 foşti alcoolici şi la 34 de persoame care nu consumă alcool. La foştii alcoolici s-a observat o reducere a grosimii cortexului cerebral. Specialiştii subliniază că efectele negative sunt cu atât mai mari cu cât se consumă mai mult alcool.