Copilul tău nu doarme bine? Iată la ce risc este expus!

1 2 jpg jpeg

Situaţia este valabilă chiar dacă cel mic nu are probleme de sănătate sau cu greutatea.

La cercetarea, publicată în Jurnalul Medical ,,Pediatria”, au participat 143 de copii, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani. Pentru mai multe nopţi, cercetătorii au analizat somnul copiilor, după care le-au măsurat a doua zi şi tensiunea arterială.

Rezultatele obţinute au arătat că doar o oră în minus de somn poate creşte cu două unităţi valoarea tensiunii sistolice şi cu o unitatea cea a tensiunii diastolice.

Specialiştii sunt de părere că lipsa de somn poate influenţa hormonul stresului, ceea ce afectează valoarea tensiunii arteriale.

,,În cadrul cercetării am făcut diferenţa dintre efectele apneei în somn şi cele ale lipsei de somn. Rezultatele trebuie să fie considerate un semnal de alarmă pentru medicii pediatri. Ei trebuie să verifice dacă pacientul este predispus diabetului şi hipertensiunii arteriale, chiar dacă nu are probleme cu greutatea sau suferă de tulburări de somn”, a precizat Sanjeev Kothare, medic pediatru la Centrul Medical ,,Langone” din New York.

Potrivit specialiştilor de la National Sleep Foundation: copiii cu vârsta între 5 şi 12 ani trebuie să doarmă între 10 şi 11 ore pe noapte, în timp ce adolescenţii au nevoie de aproximativ nouă ore şi jumătate de somn.