Consumul zilnic de cafea previne reapariţia cancerului de colon

1 2 jpg jpeg

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de o mie de pacienţi care fuseseră trataţi chirurgical şi prin intermediul chimioterapiei pentru cancer colorectal în stadiul III. În condiţii normale, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienţi, însă riscul este mai mic la cei care obişnuiesc să bea zilnic cafea, aşa cum s-a constatat. Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au primit cel puţin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină),riscul de reapariţie a cancerului a scăzut cu 42 % şi cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparaţie cu participanţii la studiu care nu au consumat cafea. Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecţie moderat, în timp ce o singură ceaşcă sau chiar mai puţin nu a produs nicio modificare Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Institutului de Cancer Dana Farber din Boston şi coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon. ,,Dacă bei în mod regulat cafea şi ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar dacă nu eşti un consumator frecvent şi îţi pui întrebarea dacă ar trebui să bei mai multă cafea, este preferabil să ceri sfatul medicului", a declarat el. Autorii studiului - primul referitor la rolul consumului de cafea în combaterea cancerului colorectal - au observat că efectul este datorat cofeinei şi nu altor compuşi. Ei nu au reuşit încă să explice mecanismul prin care acţionează cofeina. Cercetări anterioare au scos în evidenţă efectele protectoare pe care cafeaua le poate avea asupra altor forme de cancer, cum ar fi cel hepatic, la sân, la prostată şi cel de piele. Totodată, există studii conform cărora un consum regulat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2.