Consumul de fibre ar putea ajuta la pierderea în greutate

1 2 jpg jpeg

Un regim alimentar permisiv, cum ar fi concentrarea pe cre┼čterea aportului de fibre, ar putea avea efecte mai bune dec├ót o diet─â mai restrictiv─â, precum cea care presupune reducerea aportului de gr─âsimi saturate, potrivit cercet─âtorului ┼čef Yunsheng Ma, de la University of Massachusetts Medical School din Worcester, Marea Britanie, citat de Mediafax.

Pentru noul studiu, cercetătorii au împărţit în două grupe 240 de adulţi obezi cu sindrom metabolic. Una dintre grupe a urmat dieta recomandată de American Heart Association (AHA), iar cealaltă avea ca scop consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi.

Circa 25% dintre adul┼úi, la nivel mondial, sufer─â de sindrom metabolic, care include simptome precum o talie mare, hipertensiune, glicemie mare, nivel sc─âzut al colesterolului HDL, niveluri crescute ale trigliceridelor, care cresc riscul de boli cardiovasculare ┼či diabet.

Dieta AHA recomand─â ca adul┼úii s─â consume zilnic 25 p├ón─â la 30 de grame de fibre pe zi, din alimente precum legumele ┼či cereale integrale, ├«n condi┼úiile ├«n care consumul mediu ├«n Statele Unite ale Americii este de 15 grame de fibre pe zi.

Regimul alimentar AHA cere o cre┼čtere a aportului zilnic de fructe ┼či legume, cereale integrale ┼či alimente bogate ├«n fibre ┼či proteine slabe, reduc├ónd consumul de zah─âr, sodiu, alcool, gr─âsimi saturate ┼či trans, colesterol ┼či includerea pe┼čtelui ├«n diet─â, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â.

Persoanele participante la studiu ├«n grupa AHA au primit recomand─âri personalizate referitoare la num─ârul de calorii ┼či cantitatea de gr─âsimi saturate consumat─â.

Dup─â un an de la debutul studiului, persoanele din ambele grupe au pierdut ├«n greutate ┼či au ob┼úinut o ameliorare a presiunii sangvine, a calit─â┼úii dietei urmate, a glicemiei, potrivit rezultatelor publicate online ├«n Annals of Internal Medicine.

Persoanele din grupa cu dieta bogat─â ├«n fibre au pierdut, ├«n medie, dou─â kilograme, comparativ cu 2,6 kilograme ├«n medie ├«n cazul grupei AHA. De asemenea, ┼čapte persoane din grupa cu dieta bogat─â ├«n fibre s-au ├«mboln─âvit de diabet de-a lungul studiului care a durat un an, comparativ cu doar un pacient din grupa AHA.