Consumul de cafea în sarcină poate afecta greutatea fătului

2 jpg jpeg

├Än plus, cafeaua poate duce la prelungirea perioadei de sarcin─â, ├«ns─â doar c├ónd vine vorba de ore. La cercetare, care s-a desf─â┼čurat pe o perioad─â de 10 ani, au participat aproximativ 60.000 de femei ├«ns─ârcinate din Norvegia.

├Än tot aces timp, speciali┼čtii au analizat doza de cafea zilnic─â pe care o consuma fiecare gravid─â ├«n parte, dar ┼či alte b─âuturi care con┼úin cafein─â, precum ceaiul verde sau cel negru.

Gravidele au mai completat chestionare legate de obiceiurile lor alimentare, important─â fiind cantitatea de dulciuri pe care ele o consumau zilnic.

Dup─â ce au comparat greutatea pe care o aveau copiii la na┼čtere, cercet─âtorii au observat c─â bebelu┼čii ai c─âror mame au consumat mai mult de dou─â c─âni de cafea pe zi aveau o greutate cu 200-300 de grame mai mic─â la na┼čtere.

Mai mult, ace┼čtia erau considera┼úi ca fiind subponderali av├ónd ├«n vedere lungimea pe care o aveau la na┼čtere.

,,Cafeina poate afecta cre┼čterea f─âtului prin ├«ncetinirea trecerii nutrien┼úilor vitali de la mam─â c─âtre el. Cafeina poate duce ┼či la prelungirea sarcinii, cu c├óteva ore, datorit─â faptului c─â ea poate interfera cu semnalele chimice care au loc de regul─â la ├«nceputul travaliuluiÔÇŁ, a afirmat Verena Sengpiel, cercet─âtor la Spitalul Universitar ,,SahlgrenskaÔÇŁ din Suedia.

O can─â de cafea instant poate con┼úine p├ón─â la 100 mg de cafein─â, una la filtru are ├«n jur de 140 mg de cafein─â, iar unele b─âuturi din comer┼ú pot con┼úine chiar ┼či 300 mg de cafein─â.

Speciali┼čtii recomad─â gravidelor s─â limiteze consumul de cafein─â la cel mult 200 mg zilnic.