Consumul de alcool ├«ngra┼č─â

1 2 jpg jpeg

Astfel, un gram de alcool pur furnizeaz─â 7 kcal, la care se adaug─â carbohidra┼úii (glucide). Prin urmare, cantitatea de calorii variaz─â ├«n func┼úie de b─âutur─â. Astfel, un pahar de vin standard (12 cl) con┼úine 10 grame de alcool, adic─â 70 kcal. Un pahar cu vodka-cola (15 cl) con┼úine ┼či el 10 grame de alcool, ├«ns─â glucidele fac s─â creasc─â aportul caloric la 122 kcal. Berea pils (25 cl) are 110 kcal, iar cocktailurile fructate alcoolizate au p├ón─â la 180 kcal pe pahar. Dac─â se adaug─â aceste aporturi, num─ârul de calorii poate urca foarte repede la consumul a c├óteva pahare pe zi, reprezent├ónd un procent ├«nsemnat din totalul de calorii recomandat. ├Än cazul ├«n care consumul de alimente este normal (┼či de obicei prea mare ├«n raport cu necesit─â┼úile energetice ale organismului) ┼či se adaug─â b─âuturi alcoolizate, p├ónde┼čte ├«n mod logic cre┼čterea ├«n greutate. Caloriile din alcool sunt considerate ,,calorii goale", ├«n sensul ├«n care b─âuturile alcoolizate nu sunt indispensabile bunei func┼úion─âri a organismului. Indispensabile nu ├«nseamn─â totu┼či inutile, consumul moderat de vin ro┼ču av├ónd unele avantaje pentru s─ân─âtate. O alt─â problem─â const─â ├«n faptul c─â alcoolul furnizeaz─â calorii care sunt arse mai repede dec├ót cele din gr─âsimi, consecin┼úa fiind c─â organismul stocheaz─â gr─âsimi fiindc─â are nevoie de mai pu┼úine calorii dec├ót cele pe care le ofer─â acestea. Acumularea de gr─âsime este vizibil─â mai ales la marii b─âutori de bere. La b─ârba┼úi, ea se situeaz─â ├«ndeosebi pe abdomen, iar la femei, pe ┼čolduri ┼či fese.