Consumi multe proteine? Iată la ce risc te expui!

1 2 jpg jpeg

Mai mult, specialiştii din Spania spun că dietele axate pe proteine, cum este şi regimul Dukan, favorizează apariţia pietrelor la riichi.

Acestea reduc cantitatea de citrat urinar din organism, ceea ce micşorează şi nivelul PH-ului din urină. Potrivit cercetătorilor, această combinaţie de factori favorizează apariţia calculilor renali.

Pentru a vedea care sunt efectele cantităţilor mari de proteine, specialiştii de la Universitatea din Granada (Spania) au efectuat mai multe teste pe cobai.

Ei au hrănit un grup de 10 cobai cu alimente bogate în proteine, iar pe ceilalţi 10 cobai cu prepate diversificate. După 12 zile de teste, cobaii din primul grup au pierdut aproximativ 10% din greutate, dar aveau cu 88% mai redus nivelul de citrat urinar din organism.

,,Spre deosebire de regimul bogat în proteine care creşte riscul de apariţie a problemelor renale, alimentaţia bogată în fructe şi legume are efect total opus”, a precizat Virginia Aparicio, medic la Universitatea din Granada.

Specialiştii sfătuiesc persoanele care vor să urmeze o dietă axată pe proteine să monitorizeze cu mai multă atenţie şi celelalte afecţiuni pe care le au.