Consumi multe proteine? Iat─â la ce risc te expui!

1 2 jpg jpeg

Mai mult, speciali┼čtii din Spania spun c─â dietele axate pe proteine, cum este ┼či regimul Dukan, favorizeaz─â apari┼úia pietrelor la riichi.

Acestea reduc cantitatea de citrat urinar din organism, ceea ce mic┼čoreaz─â ┼či nivelul PH-ului din urin─â. Potrivit cercet─âtorilor, aceast─â combina┼úie de factori favorizeaz─â apari┼úia calculilor renali.

Pentru a vedea care sunt efectele cantit─â┼úilor mari de proteine, speciali┼čtii de la Universitatea din Granada (Spania) au efectuat mai multe teste pe cobai.

Ei au hrănit un grup de 10 cobai cu alimente bogate în proteine, iar pe ceilalţi 10 cobai cu prepate diversificate. După 12 zile de teste, cobaii din primul grup au pierdut aproximativ 10% din greutate, dar aveau cu 88% mai redus nivelul de citrat urinar din organism.

,,Spre deosebire de regimul bogat ├«n proteine care cre┼čte riscul de apari┼úie a problemelor renale, alimenta┼úia bogat─â ├«n fructe ┼či legume are efect total opusÔÇŁ, a precizat Virginia Aparicio, medic la Universitatea din Granada.

Speciali┼čtii sf─âtuiesc persoanele care vor s─â urmeze o diet─â axat─â pe proteine s─â monitorizeze cu mai mult─â aten┼úie ┼či celelalte afec┼úiuni pe care le au.