Consumi des peşte în sarcină? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Mai mult, specialiştii sunt de părere că includerea peştelui în meniul săptămânal de cel puţin două-trei ori creşte riscul ca cel mic să sufere de obezitate pănâ la vârsta de cinci ani.

Explicaţia cercetătorilor este una simplă: peştele, spre deosebire de alte alimente, conţine diferite niveluri de mercur, compus care poate interacţiona la nivel hormonal atât în cazul femeilor însărcinate, cât şi la bebeluşi.

La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta (Grecia) după ce au analizat datele de la 26.000 de femei însărcinate din Europa şi din Statele Unite ale Americii, dar şi starea de sănătate a copiilor lor până au făcut vârsta de şase ani.

După ce le-au analizat obiceiurile alimentare din cele nouă luni de sarcină, cercetătorii au ajuns la concluzia că participantele care au mâncat mai des peşte au avut copii cu o greutate mai mare la naştere, spre deosebire de cele care nu au consumat des acest aliment.

De asemenea, specialiştii au observat că în rândul băieţilor erau mai vizbile efectele consumului des de peşte, mai mult decât în cazul fetelor.

„Contaminarea cu metale din mediul înconjurător este singura explicaţie pentru faptul că cei mici riscă să aibă probleme cu greutatea dacă mamele au consumat des peşte în sarcină“, a afirmat Leda Chatzi, autoarea studiului şi cercetător în cadrul Universităţii din Creta.