Compania neplăcută îţi poate afecta creierul

1 2 jpg jpeg

Conform cercet─âtorilor de la Universitatea de Sud din California, SUA, compania nepl─âcut─â poate afecta procesele cerebrale, dar ┼či ac┼úiunile persoanei.

┼×i studiile anterioare au ar─âtat c─â asem─ân─ârile pe care le ├«nt├ólnim la persoanele cu care intr─âm ├«n contact pot influen┼úa procesele creierului.

├Än cea mai mare parte a timpului, atunci c├ónd privim pe cineva ├«n mi┼čcare apare efectul de ,,oglindireÔÇŁ, moment ├«n care partea creierului responsabil─â pentru mi┼čcare se activeaz─â.

├Än cazul unei companii nepl─âcute, acest proces nu are loc ├«n mod obi┼čnuit, de aceea poate ap─ârea senza┼úia c─â persoana se mi┼čc─â mai lent.

,,Inclusiv modul ├«n care proces─âm stimulii vizuali are leg─âtur─â direct─â cu factorii sociali, mai exact cu persoanele care intr─âm ├«n contact. Rela┼úiile interpersonale ┼či calitatea de membru al unui grup pot avea efect direct asupra proceselor cerebraleÔÇŁ, a afirmat Mona Sobhan, autoarea cercet─ârii.

La studiu au participat mai mul┼úi b─ârba┼úi, care au fost ├«mp─âr┼úi┼úi ├«n dou─â grupuri. O parte dintre ei au fost prezenta┼úi ca fiind neonazi┼čti, cu scopul de a nu fi pl─âcu┼úi, ├«n timp ce ceilal┼úi au fost sociabili ┼či comunicativi.

Dup─â ce au intrat ├«n contact ambele grupuri, cercet─âtorii au observat c─â ├«n cazul unora procesele cerebrale s-au modificat, iar partea creierului responsabil─â pentru mi┼čcare nu s-a activat ├«n totalitate.