Compania neplăcută îţi poate afecta creierul

1 2 jpg jpeg

Conform cercetătorilor de la Universitatea de Sud din California, SUA, compania neplăcută poate afecta procesele cerebrale, dar şi acţiunile persoanei.

Şi studiile anterioare au arătat că asemănările pe care le întâlnim la persoanele cu care intrăm în contact pot influenţa procesele creierului.

În cea mai mare parte a timpului, atunci când privim pe cineva în mişcare apare efectul de ,,oglindire”, moment în care partea creierului responsabilă pentru mişcare se activează.

În cazul unei companii neplăcute, acest proces nu are loc în mod obişnuit, de aceea poate apărea senzaţia că persoana se mişcă mai lent.

,,Inclusiv modul în care procesăm stimulii vizuali are legătură directă cu factorii sociali, mai exact cu persoanele care intrăm în contact. Relaţiile interpersonale şi calitatea de membru al unui grup pot avea efect direct asupra proceselor cerebrale”, a afirmat Mona Sobhan, autoarea cercetării.

La studiu au participat mai mulţi bărbaţi, care au fost împărţiţi în două grupuri. O parte dintre ei au fost prezentaţi ca fiind neonazişti, cu scopul de a nu fi plăcuţi, în timp ce ceilalţi au fost sociabili şi comunicativi.

După ce au intrat în contact ambele grupuri, cercetătorii au observat că în cazul unora procesele cerebrale s-au modificat, iar partea creierului responsabilă pentru mişcare nu s-a activat în totalitate.