Cititul cu voce tare, secretul unei memorii bune

1 2 jpg jpeg

Aşadar, persoanele care obişnuiesc să citească cu voce tare, lor sau prietenilor, au şanse mai mari de a reţine acea informaţie decât persoanele care citesc ,,în gând'', susţin cercetătorii. Această descoperire vine atât în ajutorul elevilor şi studenţilor, cât şi al oamenilor care pur şi simplu încearcă să-şi amintească anumite date sau informaţii.

La studiu au luat parte 44 de studenţi cărora li s-a cerut să citească anumite cuvinte pe un ecran. Subiecţii au fost instruiţi să citească acele cuvinte în gând, să articuleze şoptit cuvântul printr-o mişcare a buzelor, cu voce tare sau spuse cu voce tare altor persoane.

Cele mai bune rezultate le-au înregistrat studenţii care au spus acel cuvânt altei persoane, urmat de cititul cu voce tare.

,,Simpla articulare a cuvântului, fără a emite zgomote, creează o legătură senzomotorie care ne creşte capacitatea de a memora şi de a ne aminti, iar dacă această acţiune este corelată cu funcţionalitatea unui discurs, ne putem aminti chiar mai multe", a declarat profesorul Victor Boucher.