Circuitul emoţional cerebral se transmite de la mame la fete

1 2 jpg jpeg

Mai exact, specialiştii au găsit dovezi care arată că circuitul din creier care este responsabil de reglementarea tulburărilor emoţionale şi de cele de dispoziţie se transmite de la mame la fete.

De asemenea, rezultatele studiilor susţin că dacă mama a suferit de-a lungul vieţii de stări depresive, atunci şi riscul ca fetele să treacă prin astfel de stări este destul de ridicat.

În schimb, transferul circuitului din creier, respectiv a trăilor emoţionale nu este posibil în cazul relaţiei tată-fiu, potrivit rezultatelor cercetării realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California pe 35 de familii din Statele Unite ale Americii.

În cadrul studiului, specialiştii au realizat mai multe scanări RMN atât la ambii părinţi, cât şi la copii (atât fete, cât şi băieţi). Astfel, rezultatele obţinute au arătat că circuitul emoţional se transmite în cele mai multe din cazuri de la mame la fete, nu şi de la taţi la băieţi.

„Mulţi factori joacă un rol important în apariţia depresiei, printre care experienţa de viaţă, mediul social din care persoana face parte, dar şi bagajul genetic pe care mamele îl transmit fetelor. Aceasta este prima cercetare care arată că depresia mamelor le poate afecta şi pe fete de-a lungul vieţii“, a precizat Fumiko Hoeft, profesor de psihiatrie în cadrul Universităţii din California.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Neuroscience“.