Chimicalele din detergenţi pot produce cancer

1 2 jpg jpeg

├Än timpul ciclului de sp─âlare, substan┼úele chimice p─âtrund ├«n rufele din cuva ma┼činii de sp─âlat. De┼či studiul a fost efectuat ├«n SUA, oamenii de ┼čtiin┼ú─â sunt convin┼či c─â substan┼úele chimice din produsele de sp─âlat afecteaz─â o bun─â parte din popula┼úie, provoc├ónd dureri de cap sau chiar crize de astm.

,,├Än alte ┼ú─âri, de exemplu Marea Britanie, astfel de cazuri sunt des ├«nt├ólnite. Chiar au fost oameni c─ârora li s-a f─âcut r─âu c├ónd st─âteau ├«n apropierea cuvei ma┼činii de sp─âlatÔÇŁ, a afirmat Anne Steinemann, expert ├«n Efectele Polu─ârii la Universitatea Washington, din Seattle.

Cercet─âtorii au analizat fumul pe care ├«l scot usc─âtoarele de rufe, dup─â utilizarea ├«n prealabil a unui detergent de rufe ┼či a unui balsam.

├Än urma analizei au rezultat mai mult de 25 de compu┼či organici volatili, inclusiv ┼čapte poluan┼úi periculo┼či. Dintre ace┼čtia, compu┼čii ce poart─â numele de benzen ┼či acetaldehid─â sunt clasificate de Agen┼úia de Protec┼úie a Mediului din SUA ca fiind cancerigene.