Cercet─âtorii confirm─â: un stil de via┼ú─â s─ân─âtos poate cre┼čte speran┼úa de via┼ú─â

1 2 jpg jpeg

Factori implica┼úi ├«n cre┼čterea speran┼úei de via┼ú─â

Studiul a analizat informa┼úiile medicale despre 78.865 de femei, respectiv 44.354 de b─ârba┼úi disponibile pe o perioad─â de 34 de ani, respectiv 27 de ani. Cercetarea s-a bazat pe analiza unor obiceiuri frecvente care pot avea un impact asupra s─ân─ât─â┼úii, printre care mi┼čcarea ┼či activitatea fizic─â, dieta alimentar─â ┼či consumul de alcool.

Cercet─âtorii au stabilit valori de referin┼ú─â pentru a clasifica factorii cu risc sc─âzut: minim 30 de minute de mi┼čcare pe zi, un consum moderat de alcool (p├ón─â la 15 g pentru femei ┼či p├ón─â la 30 g pentru b─ârba┼úi), o diet─â alimentar─â variat─â ┼či un indice de mas─â corporal─â cuprins ├«ntre 18,5 ┼či 24,9 kg/m┬▓. Astfel, s-a demonstrat o cre┼čtere a speran┼úei de via┼ú─â ├«n cazul persoanelor care ├«ndeplinesc aceste criterii. ├Än cazul participan┼úilor la studiu care nu au respectat aceste criterii, cercet─âtorii au estimat o speran┼ú─â de via┼ú─â pentru cei afla┼úi la v├órsta de 50 de ani de +29 de ani ├«n cazul femeilor, respectiv de +25,5 de ani ├«n cazul b─ârba┼úilor. Iar ├«n cazul celor care au adoptat aceste obiceiuri s─ân─âtoase, speran┼úa de via┼ú─â a fost semnificativ mai ridicat─â, estimat─â la 43,1 ani pentru femei ┼či 37,6 ani ├«n cazul b─ârba┼úilor.

Consumul moderat de bere ┼či longevitatea

Studii efectuate ├«n r├óndul popula┼úiei de-a lungul timpului au ar─âtat contribu┼úia berii la sc─âderea riscului relativ de apari┼úie a unor afec┼úiuni, comparativ cu abstinen┼úa sau consumul ├«n exces, fapt sus┼úinut ┼či de studiul cercet─âtorilor de la Harvard. Subiec┼úii cu un obicei de consum redus sau moderat de alcool au prezentat riscul cel mai sc─âzut de mortalitate din orice cauz─â. Acele persoane care au consumat mai pu┼úin sau acelea care au ├«nceput s─â consume mai mult au avut un risc relativ mai mare cu 29% ┼či respectiv cu 32% ├«n timpul monitoriz─ârii.

Totodat─â, cel mai mic risc relativ de mortalitate, cu o sc─âdere de circa 10%, s-a observat la consumul de aproximativ dou─â pahare de bere pe zi la b─ârba┼úi ┼či un pahar de bere pe zi la femei. Se crede c─â beneficiul net asupra s─ân─ât─â┼úii datorat consumului moderat de alcool ac┼úioneaz─â ├«n primul r├ónd prin efectul s─âu cardio-protector . La acest efect se adaug─â ├«ns─â cel produs de con┼úinutul de polifenoli al berii, datorat hameiului, cu propriet─â┼úi antioxidante demonstrate, ┼či care ajut─â la stimularea circula┼úiei s├óngelui.

ÔÇ×Interesul ar─âtat de cercet─âtori pentru investigarea efectelor consumului moderat de bere nu face dec├ót s─â reconfirme calit─â┼úile incontestabile ale acestei b─âuturi. Impactul s─âu pozitiv pentru organism, atunci c├ónd este consumat─â cu modera┼úie, decurge clar din con┼úinutul sc─âzut de alcool ┼či atributele recunoscute ale ingredientelor sale: cereale, hamei ┼či ap─â.

De aceea, un studiu care s─â fie axat strict pe leg─âtura dintre consumul moderat de bere ┼či longevitate ar ad─âuga ├«n mod cert valoare ├«n literatura de specialitateÔÇŁ, spune dr. Corina Zugravu, pre┼čedintele Centrului de Studii despre Bere, S─ân─âtate ┼či Nutri┼úie. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii ├«ncadreaz─â consumul moderat de bere la 330 ml pe zi pentru femei ┼či 660 ml de bere pentru b─ârba┼úi.