Cercet─âtorii britanici testeaz─â un leac contra orbirii

1 2 jpg jpeg

Primul pacient a fost deja tratat ├«n Marea Britanie, ├«n cadrul unui experiment considerat revolu┼úionar, dezvoltat ├«n colaborare cu grupul Pfizer ┼či derivat din celule su┼č─â embrionare, creat pentru pacien┼úii diagnostica┼úi cu o boal─â care cauzeaz─â orbire. Speciali┼čtii de la Spitalul de Oftalmologie Moorfields din Londra au spus c─â opera┼úia, considerat─â un succes medical, a fost prima dintr-o serie de 10 interven┼úii programate pentru un grup de pacien┼úi diagnostica┼úi cu o afec┼úiune denumit─â "degenerescen┼ú─â macular─â umed─â cauzat─â de v├órst─â" (AMD), potrivit Mediafax. Experimentul va testa siguran┼úa ┼či eficien┼úa transplantului unui tip special de celule oculare - "epiteliu pigmentar retinian" - ce au fost ob┼úinute pe baza unor celule su┼č─â embrionare.

Celulele su┼č─â sunt celulele primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp. Cercet─âtorii care sprijin─â folosirea celulelor su┼č─â embrionare spun c─â acestea au poten┼úialul de a transforma medicina, oferind tratamente eficiente ├«mpotriva orbirii, diabetului juvenil ┼či r─ânilor severe. Criticii acestei metode se declar─â ├«mpotriva ei, ├«ntruc├ót acele celule su┼č─â sunt recoltate din embrioni umani.

În cadrul noului test din Marea Britanie, medicii chirurgi vor insera în spatele retinei un plasture special conceput, ce conţine celule crescute în laborator, care vor înlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav.

Prima operaţie a fost realizată cu succes pe un pacient cu AMD, luna trecută, au precizat, marţi, reprezentanţii Spitalului de Oftalmologie Moorfields din Londra. "Nu au apărut complicaţii până acum", au dezvăluit ei, într-un comunicat de presă.

"Pacientul a dorit s─â ├«┼či p─âstreze anonimatul, iar medicii sper─â s─â afle rezultatul final al opera┼úiei, ├«n ceea ce prive┼čte recuperarea vederii, p├ón─â la ├«nceputul lunii decembrie", precizeaz─â acela┼či comunicat.

Degenerescen┼úa macular─â se face vinovat─â de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuit─â┼úii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afecteaz─â persoanele ├«n v├órst─â de peste 50 de ani ┼či apare ├«n dou─â forme - umed─â ┼či uscat─â. Degenerescen┼úa macular─â umed─â, care are o frecven┼ú─â de apari┼úie mai mic─â dec├ót degenerescen┼úa macular─â uscat─â, este cauzat─â ├«n general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvolt─â scurgeri de s├ónge sau fluide ├«ntr-o regiune din centrul retinei.

Experimentul face parte dintr-un proiect mai larg - The London Project to Cure Blindness -, care reprezint─â un parteneriat ├«ntre Spitalul de Oftalmologie Moorfields, Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) ┼či National Institute for Health Research din Marea Britanie. Grupul farmaceutic american Pfizer s-a al─âturat acestui proiect ├«n 2009.