Cercetătorii au găsit un tratament împotriva orbirii

1 2 jpg jpeg

Specialistul a ajuns la concluzia că există şanse mari să poată să înlocuiască anumite celule deteriorate din retină cu celule asemănătoare găsite în alge.

Problemele de vedere provin de la deteriorarea retinei

Când spune aceste lucruri, Alan nu se bazează doar pe teorie. Se pare că această tehnică a fost deja testată cu succes pe şoareci, urmând să fie utilizată şi în rândul oamenilor.

Specialiştii spun că cele mai multe dintre afecţiunile de vedere provin de la deteriorări ale celulelor retinei. Aceasta este partea ochiului unde celulele nervoase transformă lumina în impulsuri electrice şi chimice care sunt transmise către creier şi înapoi către nervul optic. Dacă această membrană nu funcţionează, atunci întregul proces al vederii este compromis.

De ce algele reprezintă o soluţie? Acestea sunt sensibile la lumină, această abilitate fiindu-le necesară pentru procesul de fotosinteză. Celulele ce sunt folosite de alge pentru a căuta razele de soare sunt ţinta cercetătorilor. Aceştia vor să le folosească pentru a înlocui celulele deteriorate din retină.

Ce implică procesul de înlocuire a celulelor

Procesul de înlocuire a celulelor implică injectarea genelor în retină.

Şoarecii orbi cărora li s-a administrat tratamentul au început să vadă din nou lumina. După ce tratamentul a fost încheiat, s-a dovedit că acesta a avut efect permanent, astfel şoarecii au fost vindecaţi de orbire.

Cât de bun va fi tratamentul

„Oare acest tratament va ajuta oamenii să facă distincţia dintre lumină şi întuneric, sau vor ajunge ei să citească texte întregi?", îşi pune problema Pete Coffey, de la Universitatea College din Londra.