Cel mic este expus fumului de ţigară? Iată ce riscă!

1 2 jpg jpeg

Riscurile sunt la fel de ridicate şi dacă mama a fumat în timpul celor nouă luni de sarcină, dar şi dacă unul dintre părinţi are un istoric de comportament antisocial.

În cadrul studiului, desfăşurat pe parcursul a zece ani în Quebec, Canada, specialiştii au analizat comportamentul a 2.055 de copii.

O parte dintre ei au fost expuşi în primii ani de viaţă la fumul de ţigară, în timp ce ceilalţi aveau părinţi nefumători. După ce au discutat şi cu cadrele didactice ale participanţilor la studiu, cercetătorii au observat că cei din prima categorie erau şi cei mai impulsivi, având un comportament mai agresiv decât copiii din a doua categorie.

,,Cu cât sunt mai mici copiii care sunt expuşi la fumul de ţigară, cu atât este mai periculos pentru creierul lor. Primii ani de viaţă sunt foarte importanţi când vine vorba de afectarea neuro-comportamentală a copilului. Factori nocivi, precum fumatul, pot duce la dezvoltarea mai târzie a problemelor de comportament”, a afirmat Linda Pagani, cercetător la Universitatea din Montreal, Canada.

Concluziile studiului au fost recent publicate în Jurnalul Medical ,,Epidemiologia şi Sănătatea Comunitară”.