Cea mai bună dietă pentru diabetici

2 jpg jpeg

Alimentaţia săracă în carne şi bogată în grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la scăderea glicemiei, de aceea este recomandată persoanelor cu diabet zaharat, se arată în cercetarea specialiştilor de la Western Sussex Hospitals din Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au analizat 20 de studii realizate în ultimii 10 ani, care au comparat şapte diete indicate persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Printre dietele care au scăzut glicemia voluntarilor se numără cea mediteraneană, cea săracă în carbohidraţi, cea proteică şi cea cu indice glicemic scăzut.

Însă dintre toate aceste regimuri, cea care i-a ajutat pe participanţii la studiu să slăbească aproape cu două kilograme este dieta mediteraneană. Niciuna dintre celelalte diete nu a avut un impact semnificativ asupra scăderii în greutate.

De asemenea, dieta mediteraneană şi cea cu indice glicemic scăzut au crescut colesterolul „bun” (HDL) de la 4 la 10% şi au scăzut nivelul trigliceridelor cu 9%.

Dieta mediteraneană include fructe, legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline. Alte studii au arătat că alimentaţia de tip mediteranean poate reduce riscul de apariţie a unor boli precum Alzheimer, Parkinson, cancerul şi afecţiunile cardiovasculare.