Ce vitamin─â este deficitar─â la majoritatea bolnavilor de COVID-19

1 vitamina d covid jpg jpeg

Un studiu recent arată că 82% dintre pacienţii cu COVID-19 au lipsa vitaminei D, această carenţă fiind mai frecvent observată la bărbaţi decât la femei.

Studiul publicat ├«n ÔÇ×Jurnalul de Endocrinologie Clinic─â & MetabolismÔÇŁ a monitorizat 216 de pacien┼úi interna┼úi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din ora┼čul spaniol Santander.

Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniol─â Cantabria, subliniaz─â c─â este important s─â fie identificat─â ┼či tratat─â deficien┼úa de vitamina D, mai ales ├«n r├óndul grupelor de risc ÔÇô persoanele ├«n v├órst─â ┼či pacien┼úii cu comorbidit─â┼úi.

Potrivit expertului, ar trebui recomandat tratamentul cu vitamina D pacienţilor cu COVID-19 care au niveluri scăzute ale acestei vitamine care este atât de importantă pentru sănătate.

Vitamina D stimuleaz─â absorb┼úia calciului ┼či a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor ┼či a din┼úilor, reduc├ónd riscul de apari┼úie a rahitismului ┼či a osteoporozei. Studiile au scos la iveal─â ┼či alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare s─â aib─â un rol important pentru sistemul imunitar, protej├óndu-ne de infec┼úiile virale. Acest lucru ar putea explica ┼či de ce r─âceala ┼či gripa sunt mai frecvente iarna, c├ónd expunerea la soare, esen┼úial─â pentru sintetizarea vitaminei D, este redus─â la maximum. S-a observat ┼či c─â persoanele care sufer─â de boli cronice, inclusiv de maladii autoimune (scleroz─â multipl─â, poliartrita reumatoid─â, psorizis) au un nivel mai mic al acestei vitamine. O posibil─â explica┼úie pentru acest lucru are leg─âtur─â cu faptul c─â procesul inflamator consum─â din vitamina D.