Ce te ajut─â s─â ai o memorie mai bun─â

1 2 jpg jpeg

Mai mult, speciali┼čtii sunt de p─ârere c─â mirosul specific acestui condiment ne ajut─â ┼či s─â re┼úinem mai u┼čor lucrurile pe care trebuie s─â le facem ├«n viitor.

Explica┼úia cercet─âtorilor este una simpl─â: una dintre substan┼úele care se g─âse┼čte ├«n plant─â ┼či care ├«i d─â mirosul distinct, cunoscut─â sub numele de 1,8-cineole, favorizeaz─â apari┼úia compu┼čilor la nivel cerebral, compu┼či care ├«mbun─ât─â┼úesc memoria persoanei.

├Än cadrul cercet─ârii, o parte dintre voluntari au fost supu┼či la mai multe teste de memorie ├«n timp ce st─âteau ├«ntr-o camer─â ├«n care folosit ca odorizant ulei esen┼úial de rozmarin.

├Än acela┼či timp, cel de-al doilea grup de participan┼úi a completat testele de memorie ├«n alt─â ├«nc─âpere, una ├«n care s-a folosit ulei esen┼úial de lavand─â. Iar ultima echip─â de voluntari a completat testele de memorie ├«ntr-o camer─â cu aer curat, f─âr─â s─â se foloseasc─â odorinzante.

Astfel, rezultatele obţinute au arătat că dintre participanţi, cei din primul grup au obţinut cele mai bune rezultate de testele de memorie.

ÔÇ×Mirosul specific rozmarinului s-a dovedit a fi un bun ajutor atunci c├ónd vrem s─â ne amintim informa┼úii din trecut. La fel ca ┼či cititul ┼či exerci┼úiile de tip rebus, folosirea diferitelor arome poate ajuta la ├«mbun─ât─â┼úirea memorieÔÇť, a afirmat Mark Moss, profesor de Psihologie ├«n cadrul Universit─â┼úii Northumbria din Marea Britanie.

Speciali┼čtii sunt de p─ârere c─â mirosul specific rozmarinului ajut─â pe termen lung ┼či la men┼úinerea tinere┼úii creierului.