Ce substanţă nocivă conţin tampoanele interne şi beţişoarele de urechi

1 2 jpg jpeg

În urma studiului, acest ierbicid a fost clasificat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca "posibil cancerigen".

Printre produsele contaminate se numără tampoanele interne, şerveţele igienice, tampoane ,,sterile'' de tifon şi beţişoare de urechi.

Echipa argentiniană a analizat diverse produse din supermarketurile şi farmaciile din zona La Plata precum: tampoane de bumbac, tifon şi produse de igienă feminină. După experimente, s-a constatat că 85% sunt contaminate cu glifosat, iar 62% cu AMPA (un metabolit sau derivat al glifosatului).

Aproape tot bumbacul crescut în Argentina este transgenic, iar erbicidul glifosatul este aplicat în timp ce coconul de bumbac este deschis. Substanţa chimică este pulverizată direct pe materialul utilizat în produsele de igienă personală.

,,Dacă pesticidele sunt prezente în 80% din fructe şi legume, potrivit studiilor trecute, şi în plus în cel puţin 85% din toate produsele de igienă personală pe care le-am analizat, aceasta nu este o simplă problemă a satelor, ci devine o problemă de sănătate publică, o problemă destul de serioasă pentru ca autorităţile să se implice”, afirmă cercetătorul de la Universitatea Naţională La Plata, Damian Marino.

O femeie utilizează pe întreaga durata a ciclului său menstrual din viaţă circa 17.000 de absorbante sau tampoane interne.