Ce riscă mamele care nu alăptează

1 2 jpg jpeg

Se crede că lipsa hormonilor care se eliberează în timpul alăptării, cunoscuţi sub numele de prolactină şi oxitocină, poate duce la apariţia schimbărilor de stare în cazul mamei.

În cadrul cercetării, publicate în Jurnalul Medical ,,Sănătatea Copilului şi Maternitatea, au participat aproximativ 14.000 de mame şi bebeluşii lor.

După ce le-au analizat starea de sănătate pe parcursul mai multor ani, specialiştii au observat că mamele care au ales să nu alăpteze au suferit, în multe din cazuri, de despresie postanatală.

În schimb, mamele care au alăptat au avut un risc cu 50% mai redus de a suferi de această tulburare, des întâlnită la femei în primele luni după naşterea copilului.

,,Alăptarea şi protecţia pe care o oferă împotriva depresiei este un proces natural. Mesajul de sănătate publică le îndeamnă pe proaspetele mame să aleagă alăptatul. Astfel, nu numai că se dezvoltă mult mai rapid o legătură unică între mamă şi bebeluş, ci femeia are parte de protecţie naturală împotriva depresiei postnatale”, a afirmat Maria Iacovou, profesor la Departamentul de Sociologie a Universităţii Cambridge.