Ce risc─â mamele care nu al─âpteaz─â

1 2 jpg jpeg

Se crede c─â lipsa hormonilor care se elibereaz─â ├«n timpul al─âpt─ârii, cunoscu┼úi sub numele de prolactin─â ┼či oxitocin─â, poate duce la apari┼úia schimb─ârilor de stare ├«n cazul mamei.

├Än cadrul cercet─ârii, publicate ├«n Jurnalul Medical ,,S─ân─âtatea Copilului ┼či Maternitatea, au participat aproximativ 14.000 de mame ┼či bebelu┼čii lor.

Dup─â ce le-au analizat starea de s─ân─âtate pe parcursul mai multor ani, speciali┼čtii au observat c─â mamele care au ales s─â nu al─âpteze au suferit, ├«n multe din cazuri, de despresie postanatal─â.

├Än schimb, mamele care au al─âptat au avut un risc cu 50% mai redus de a suferi de aceast─â tulburare, des ├«nt├ólnit─â la femei ├«n primele luni dup─â na┼čterea copilului.

,,Al─âptarea ┼či protec┼úia pe care o ofer─â ├«mpotriva depresiei este un proces natural. Mesajul de s─ân─âtate public─â le ├«ndeamn─â pe proaspetele mame s─â aleag─â al─âptatul. Astfel, nu numai c─â se dezvolt─â mult mai rapid o leg─âtur─â unic─â ├«ntre mam─â ┼či bebelu┼č, ci femeia are parte de protec┼úie natural─â ├«mpotriva depresiei postnataleÔÇŁ, a afirmat Maria Iacovou, profesor la Departamentul de Sociologie a Universit─â┼úii Cambridge.