Ce riscă femeile care suferă de stres prelungit

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla cum influenţează stresul prelungit starea de sănătate a femeilor, oamenii de ştiinţă de la Academia de Ştiinţe a Universităţii din Gothenburg, Suedia, au folosit rezultatele unei cercetări la care au participat 1.500 de femei încă din anul 1960.

În cadrul studiului, specialiştii s-au concentrat asupra simptomelor psihosomatice de care sufereau participantele şi care pot apărea şi din cauza stărilor prelugite de stres.

Rezultatele analizelor au arătat că una din cinci femei de vârstă mijlocie a suferit de stres prelungit în ultimii ani. În plus, episoadele de stres au fost frecvente la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani, care era singure şi care fumau.

Specialiştii au mai observat că 40% dintre participantele care au suferit de stres aveau simptome psihosomatice, precum dureri de muşchi şi de articulaţii, în timp ce 28% dintre ele sufereau de migrene şi probleme gastrointestinale.

,,La multe dintre participante stările de stres au fost cauzate de locul de muncă solicitant, dar şi de distanţa dintre serviciu şi casă. În cazul lor, stresul prelungit a dus la apariţia altor probleme de sănătate, care s-au agavat de-a lungul timpului”, a afirmat Dominique Hange, cercetător la Academia de Ştiinţe a Universităţii Gothenburg.