Ce risc─â femeile care sufer─â de stres prelungit

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla cum influen┼úeaz─â stresul prelungit starea de s─ân─âtate a femeilor, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Academia de ┼×tiin┼úe a Universit─â┼úii din Gothenburg, Suedia, au folosit rezultatele unei cercet─âri la care au participat 1.500 de femei ├«nc─â din anul 1960.

├Än cadrul studiului, speciali┼čtii s-au concentrat asupra simptomelor psihosomatice de care sufereau participantele ┼či care pot ap─ârea ┼či din cauza st─ârilor prelugite de stres.

Rezultatele analizelor au ar─âtat c─â una din cinci femei de v├órst─â mijlocie a suferit de stres prelungit ├«n ultimii ani. ├Än plus, episoadele de stres au fost frecvente la femeile cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 40 ┼či 60 de ani, care era singure ┼či care fumau.

Speciali┼čtii au mai observat c─â 40% dintre participantele care au suferit de stres aveau simptome psihosomatice, precum dureri de mu┼čchi ┼či de articula┼úii, ├«n timp ce 28% dintre ele sufereau de migrene ┼či probleme gastrointestinale.

,,La multe dintre participante st─ârile de stres au fost cauzate de locul de munc─â solicitant, dar ┼či de distan┼úa dintre serviciu ┼či cas─â. ├Än cazul lor, stresul prelungit a dus la apari┼úia altor probleme de s─ân─âtate, care s-au agavat de-a lungul timpuluiÔÇŁ, a afirmat Dominique Hange, cercet─âtor la Academia de ┼×tiin┼úe a Universit─â┼úii Gothenburg.