Ce probleme au pacienţii români cu hepatita C

1 2 jpg jpeg

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii la care pacienţii europeni au acces de aproximativ 3 ani, spre deosebire de pacienţii români care sunt trataţi încă prin dubla terapie. Mai mult decât atât, accesul la tratament al pacienţilor români cu hepatită C este condiţionat de înscrierea pe listele de aşteptare, iar şansele de vindecare sunt sub 50% prin comparaţie cu tripla terapie a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor.

„Asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului. Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienţilor şi cu efecte secundare mult mai uşor de tolerat pentru aceştia, sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români şi ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienţi şi managementul categoriilor speciale.”, a declarat Conf. Dr. Liana Gheorghe - şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni.

Pentru a beneficia de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate şi gratuite să fie actualizată, iar conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor, acest proces se va finaliza la data de 30 octombrie.