Ce legătură există între aspectul tacâmurilor şi gustul mâncării

1 2 jpg jpeg

Astfel, cu cât tacâmurile sunt mai pretenţioase, mai masive, cu atât mâncărurile par mai gustoase, după cum reiese din studiu.

La experiment au luat parte 130 de persoane, care au luat masa într-un restaurant din Edinburgh. Voluntarii au primit acelaşi meniu - păstrăv, piure, spanac şi capere în unt, adică specialităţi ale zonei. O parte din clienţi a mâncat cu veselă şi tacâmuri uşoare, ieftine, iar cealaltă cu tacâmuri de calitate, de trei ori mai grele. Persoanele care au mâncat cu tacâmuri mai grele au apreciat că mâncarea lor a fost mai bună şi bine prezentată, fiind gata să plătească meniul chiar mai scump decât preţul anunţat. Charles Michel, şeful echipei de cercetători, consideră că ,,este foarte probabil ca modul pozitiv sau negativ de a evalua tacâmurile să se transfere implicit asupra felului nostru de a percepe hrana''.Este ceea ce se numeşte ,,transfer de senzaţie''. În opinia lui, atunci când mâncăm cu o furculiţă şi un cuţit mai masive, profităm mai mult de ceea ce savurăm şi suntem mai conştienţi de conţinutul farfuriei, decât atunci când folosim, de exemplu, tacâmuri din plastic.