Ce legătură este între depresie şi atacul de cord

1 2 jpg jpeg

Aceştia mai susţin că riscul rămâne la fel de ridicat chiar dacă persoana a trecut peste episoadele depresive.

În cadrul studiului, realizat în perioada 1998-2010, cercetătorii au intervievat mai mult de 16,178 de persoane trecute de 50 de ani în legătură cu simptomele depresiei, istoricul medical privind atacul de cord, dar şi alte probleme de sănătate.

În cei 12 ani de cercetare, 1.192 dintre participanţi au suferit atac de cord. Astfel, specialiştii au observat că voluntarii care au spus că au stări depresive la două interviuri consecutive realizate cu oamenii de ştiinţă s-au numărat printre pacienţii care au suferit atac de cord.

În schimb, participanţii care au avut mai rar stări depresive avea un risc cu 66% mai ridicat să sufere o astfel de problemă medicală.

,,Este important ca pacienţii care se confruntă cu depresie să anunţe medicii supraveghetori, mai ales că acum ştim că stările depresive au legătură cu riscul de apariţie a unui atac de cord. Bine este ca depresia să fie tratată, iar predispoziţia pentru probleme cardiace să fie supravegheată din punct de vedere medical”, a afirmat Paola Gilsanz, profesor la Universitatea Harvard, SUA.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical al Asociaţiei Americane de Cardiologie.