Ce influenţă are aspirina asupra tumorilor

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă suedezi au luat în calcul ceea ce se ştia deja cu privire la administrarea de aspirină în cazul anumitor afecţiuni.

Autorul studiului, Yudi Pawitan, a analizat cum interacţionează aspirina cu organismul, în condiţiile în care se presupune că poate reduce riscul de deces la persoanele cu cancer la colon.

„Din cercetările pe care le-am efectuat, aducem dovezi şi în ceea ce priveşte beneficiile aduse de aspirină în cazul cancerelor pulmonare“, precizează omul de ştiinţă Pawtan, epidemiolog şi biostatician la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Descoperirile însă nu se traduc prin faptul că toată lumea ar trebui să ia câte o aspirină pe zi, ca să fie protejată de riscul de cancer la colon sau cancer pulmonar. Sau, dacă tumoarea este dezvoltată în corp, să ia aspirină pentru a grăbi vindecarea bolii.

Experţii suedezi au analizat date cumulate de la 80.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal, pulmonar, de prostată sau la sân şi au studiat prescripţiile medicale ale acestora.

Din cercetări s-a constatat că 1 din 4 pacienţi cu tumoare la colon sau la plămân ori de prostată ia regulat aspirină, respectiv o pastilă de 75 de miligrame pe zi, spre deosebire de 1 din 7 pacienţi care au cancer la sân.

Analizele au dus oamenii de ştiinţă la concluzia că persoanele care consumă aspirină au şanse mari de vindecare.

Experţii au descoperit între 20 şi 40% mai puţine tumori la colon, plămâni şi sân.