Ce este onco-cardiologia? (P)

1 2 jpg jpeg

În ultimii ani, onco-cardiologia a intrat în atenţia medicilor, iar la congresele de cardiologie şi oncologie are loc şi o sesiune dedicată acestei specializări.

Ce este onco-cardiologia?

Onco-cardiologia a devenit un termen utilizat destul de des în ultima vreme şi se referă la studierea şi vindecarea cancerului şi bolilor de inimă.

Datorită dezvoltării terapiilor anticanceroase, un număr tot mai mare de pacienţi oncologici au o speranţă mai mare de viaţă, însă există şi cazuri în care pacienţii, pe lângă cancer, suferă şi de afecţiuni cardiace. Acesta este motivul pentru care este extrem de important să se evalueze sănătatea cardiacă a pacienţilor.

În cazul în care există o boală de inimă, aceasta trebuie tratată cât mai curând posibil pentru a îmbunătăţi succesul în tratamentul cancerului şi pentru a reduce riscul unor complicaţii majore.

Acest lucru contribuie la reducerea unor riscuri, cum ar fi riscul de anestezie în timpul intervenţiei chirurgicale onco-cardiologice sau efectele secundare ale terapiei medicamentoase, dar şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Cum poate fi afectată inima de tratamentul cancerului?

Specialiştii de la Centrul Medical Anadolu spun că în afară de medicamentele chimioterapice puternice, utilizează tratamente targetate şi tehnologie medicală de ultimă oră, cum ar fi Cyberknife, TrueBeam, care prezintă un risc mai redus. În cazul utilizării chirurgiei robotice, mai mulţi pacienţi cu cancer, aflaţi in recuperare, beneficiază de o mai bună calitate a vieţii şi sunt capabili să trăiască mai mult. Cu toate acestea, medicamentele foarte puternice administrate în doze mari, pot cauza probleme legate de tratamentul altor afecţiuni. Una dintre consecinţele cele mai grave care pot să apară la tratamentul prin chimioterapie este cardio-toxicitatea.

Care sunt principalii factori de risc în onco-cardiologie?

Problemele legate de tratamente cardiace, precum cardio-toxicitatea, nu se declanşează la toţi pacienţii. Principalii factorii de risc în onco-cardiologie sunt:

Ø Factorii care depind de tratament (tipul tratamentului, doza, modul de administrare de medicamente de chimioterapie, radioterapie sau dacă a fost sau nu administrat anterior);

Ø Factorii care depind de pacient (vârsta pacientului, prezenţa unei boli de inimă curente sau factori de risc ai bolilor cardio-vasculare).

Cele mai frecvente probleme cardiace întâlnite în onco-cardiologie sunt insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, infarctul miocardic şi pericardita, care se pot dezvolta în timp ce tratamentul este în curs de desfăşurare sau chiar şi după ani. Problemele onco-cardiologice se dezvoltă foarte des la pacienţii care au de boli de inimă, au suferit un atac de cord, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, afecţiuni ale valvelor şi tulburări de ritm.

Aceste boli trebuie diagnosticate înaintea iniţierii tratamentului de cancer, iar monitorizarea şi planurile de tratament ar trebui să fie aranjate în funcţie de tipul de boală de inimă. Bolile de inima se pot agrava ca urmare a tratamentului cancerului şi pot provoca eşecul tratamentului sau pot conduce chiar la întreruperea chimioterapiei.

Întreruperea medicaţiei de chimioterapie este o problemă atât pentru medicii cardiologi, cât şi pentru medicii oncologi, fiind opţiunea finală de evitat. Există pacienţi pentru care se continuă chimioterapia, datorită importanţei sale vitale, în ciuda efectelor secundare severe asupra inimii. Aceşti pacienţi trebuie urmăriţi îndeaproape în cooperare cu cardiologii şi oncologii. Practic, problemele de onco-cardiologie sunt diagnosticate şi tratate înainte de a ajunge la un stadiu care să conducă la întreruperea chimioterapiei sau amânarea unei intervenţii chirurgicale sau a radioterapiei.

Departament de onco-cardiologie la Centrul Medical Anadolu

Centrul Medical Anadolu este un centru în care operaţiile de cancer sunt frecvente şi departamentul de oncologie medicală este extrem de activ, radioterapia este administrată cu succes de dispozitive avansate, iar hematologia, onco-cardiologia şi departamentele de transplant de măduvă osoasă lucrează în paralel cu tratamentul cancerului.

La Centrul Medical Anadolu, există un Departament de Onco-cardiologie care asigură furnizarea tratamentelor către pacienţi cu succes şi în condiţii de siguranţă. În acest departament, lucrează unul dintre cei mai buni medici specializaţi în Sănătate Toracică, Cardiovasculară – Cardiologie, domnul doctor Ertan Ökmen, Dr. Conferenţiar în Cardiologie (FESC). La Centrul Medical Anadolu, comunicarea strânsă între medicii oncologi şi cardiologi este foarte importantă. Pentru a detecta pacienţii cu risc şi pentru a asigura o bună comunicare, au loc nenumărate întâlniri interne de consiliu, schimb de date şi vizite comune pentru pacienţii internaţi la ambulatoriu. Fiecare pacient este evaluat individual atunci când este necesar. Pe lângă aceste activităţi, pacienţii internaţi în secţia de onco-cardiologie sunt supravegheaţi atent pentru a putea preveni eventuale complicaţii cardiace.