Ce efecte are terapia de înlocuire a nicotinei în sarcină

1 2 jpg jpeg

Potrivit specialiştilor de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor, fumatul în timpul celor nouă luni de sarcină creşte riscul de avort spontan şi a sindromului morţii subite a sugarului.

Ca şi fumatul, terapia de substituţie a nicotinei poate creşte riscul ca bebeluşul să devină obez, fie să dezvolte sindromul metabolic (toleranţă scăzută la glucoză, hipertensiune arterială).

Pentru a verifica efectele nicotinei şi a terapiei de substituţie, specialiştii de la Universitatea de Vest din Canada au realizat un studiu pe cobai.

Ei au administrat la o parte dintre femelele cobai gestante câte 1 mg de nicotină pe zi, după care au monitorizat sănătatea puiilor de cobai şase luni după naştere.

Deşi cantitatea de nicotină administrată era mai mică decât cea din terapia de substituţie (mai exact 1 mg în loc de 10 mg), puii acestor femele erau mai mici decât a celor care nu au fost expuse la nicotină.

,,Atât fumatul, cât şi terapia de substituţie a nicotinei din timpul sarcinii cresc riscul de apariţie a problemelor de sănătate la bebeluş. Vom continua studiile pentru a vedea dacă acidul folic poate inversa în vreun fel efectele negative pe care le au fumatul şi terapia de substituţie”, a precizat Daniel Hardy, cercetător la Şcoala de Medicină şi Stomatologie a Universităţii de Vest din Canada.