Ce efect au asupra sănătăţii luminile în timpul nopţii

1 2 jpg jpeg

În primă fază, lumina artificială, cum este şi cea de la ecranul telefonului mobil sau a laptopului, afectează producţia de melatonină, hormonul care ne ajută să avem un somn de calitate.

În urma mai multor studii, realizate în mai multe ţări, specialiştii au ajuns la concluzia că sursele de lumină artificiale ne pot afecta sănătatea în mai multe moduri.

De exemplu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din SUA au descoperit că ele pot avea efecte şi asupra greutăţii, prin creşterea senzaţiei de foame, iar cei chinezi au evidenţiat faptul că luminile de acest fel pot creşte chiar şi cu 16% riscul de cancer.

Afectaţi sunt de luminile difuze chiar şi cei mici. Specialiştii de la Universitatea Kyushu din Japonia au ajuns la concluzia că lămpile sau alte surse de lumină lăsate pe timpul nopţii în camera copilului îl poate face să fie mai anxios.

,,Expunerea la lumină puternică înainte de culcare, dar şi pe timpul nopţii poate influenţa producţia de melatonină, ceea ce afectează calitatea somnului. Rezultatele obţinute sunt susţinute şi de alte studii care au arătat că luminile artificiale pot duce în timp la apariţia mai multor probleme de sănătate”, a afirmat Jim Horne, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Loughborough, Marea Britanie.