Ce creşte riscul de apariţie a cancerului mamar

Echipa de cercetători a Universităţii din Texas susţine că fructoza contribuie la apariţia acestui tip de cancer la şoareci şi la dezvoltarea sa sub forma metastazelor pulmonare Fructoza este un îndulcitor utilizat pe scară largă în industria alimentară, mai ales în Statele Unite, unde siropurile de porumb îmbogăţite cu fructoză sunt la baza majorităţii băuturilor îndulcite. În general regimul alimentar occidental se caracterizează prin cantităţi excesive de zahăr. Cercetătorii au crescut grupuri de şoareci cu regimuri alimentare mai mult sau mai puţin bogate în zahăr. După şase luni, mai puţin de o treime din şoarecii hrăniţi normal aveau tumori mamare, dar jumătate din rozătoarele cu regim bogat în zahăr, echivalentul unui regim american mediu. ,,Am stabilit că mai ales fructoza, utilizată în zahărul de masă şi în siropurile de porumb îmbogăţite cu fructoză, facilitează apariţia metastazelor şi producerea de 12-HETE în tumorile mamare", afirmă Lorenzo Cohen, unul dintre autorii studiului. 12-HETE este un produs degradat al fructozei, despre care se crede că este implicat în dezvoltarea cancerului la sân şi a multor altor tipuri de cancer. Pe cale biologică (numită 12-LOX), 12-HETE ar favoriza inflamarea tumorii şi, în cele din urmă, dezvoltarea ei. Chiar dacă rezultatele acestui studiu trebuie privite cu precauţie - concluziile ştiinţifice se clădesc pe baza mai multor studii cumulate -, consumul excesiv de zahăr este tot mai mult incriminat ca factor de risc pentru anumite cancere. De altfel, efectul nociv al zahărului este evident în epidemia de obezitate şi boli cardiovasculare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă astfel ca aportul de zahăr să nu depăşească 10% din caloriile consumate.