Ce boli caută românii pe Google?

1 2 jpg jpeg

În cadrul acestui proiect, au fost investigate câteva sute de cuvinte cheie din registrul medical, 14 desprinzându-se prin interesul mare ce le-a fost acordat de catre internauţii români în anumite perioade din cei trei ani analizaţi.

Acestea sunt: analize medicale, căpuşă, colon help, gripa porcină, helicobacter pylori, hepatita C, lupus, meningită, muşcătură de căpuşă, pancreatită, pojar, rujeolă, scolioză, zona zoster.

Scopul principal al Macroscopeste de a realiza un portret medical al românului în baza căutărilor pe care le face pe Google iar, în secundar, să încerce să explice modul cum aceste căutări sunt influenţate de factori externi, precum mass media. Peste evoluţia interesului pentru cei 14 termeni medicali, cel care foloseşte Macroscop poate suprapune evoluţia numărului de articole din presa apărute în aceeaşi perioadă.

Datele au fost extrase folosind serviciul de monitorizare Media IQ. În multe cazuri, articole din presă despre afecţiuni ale unor persoane publice au crescut exponenţial numărul de căutări. Spre exemplu, atunci când în iulie 2011 presa a relatat că Andreea Marin ar fi bolnavă de lupus, căutările pe Google referitoare la aceasta boala au înregistrat un salt de 158,82%, iar afecţiunea actorului Şerban Ionescu a declanşat un interes major pentru ”căpuşă” şi ”muşcătura de căpuşă”.