Cât trebuie să mergi zilnic, ca să-ţi menţii sănătatea

1 2 jpg jpeg

„Orice activitate fizică este mai bună decât deloc, iar puţin mai mult este mai bine decât mai puţin'', susţine John Schuna Jr., profesor asistent de chineziologie (ştiinţa anatomiei, fiziologiei şi mecanicii mişcărilor musculare) la Universitatea Oregon, SUA, şi coautor al unui studiu publicat în jurnalul ''Medicine & Science in Sports & Exercise'“, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte mersul, mai mult înseamnă mai bine decât mai puţin, iar paşii făcuţi la cadenţe mai mari pentru o perioadă semnificativă de timp aduc beneficii'', a mai spus omul de ştiinţă. „Un obiectiv bun pentru sănătatea adulţilor sănătoşi este de 2 ore şi jumătate pe săptămână la un ritm de 100 sau mai mulţi paşi pe minut'“, a explicat Schuna. O persoană care face 10.000 de paşi pe zi sau care depăşeşte această cifră acumulează cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată spre viguroasă. O cadenţă de 100 de paşi pe minut, sau peste această cifră, este general acceptată ca prag pentru activitatea de intensitate moderată la adulţi. În urma analizelor datelor obţinute de la 3.388 de participanţi cu vârste de peste 20 de ani, oamenii de ştiinţă au concluzionat că sunt benefici pentru sănătate în special 3.000 de paşi, făcuţi în ritm rapid. De asemenea, s-a observat că limitarea sedentarismului joacă un rol important în cazul controlului colesterolului şi al altor factori de risc pentru sănătate. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat relaţia dintre activitatea fizică definită prin paşi şi diverşi factori de risc cardiometabolici, precum circumferinţa taliei, tensiunea arterială, glicemia, nivelurile de insulină şi colesterol şi indicele de masă corporală.

„Dovezile actuale sugerează că activitatea moderată şi viguroasă şi sedentarismul au o doză de independenţă una faţă de cealaltă în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii'', a spus cercetătorul. „Dar dacă o persoană face 2-3 ore de activitate moderată până la intensă în fiecare zi, chiar dacă este relativ sedentară în restul timpului, este greu de imaginat că timpul pe care îl petrece aşezată va ameliora complet sau va şterge beneficiile asupra sănătăţii asociate cu acel nivel de activitate'', a explicat acesta.

Un cetăţean american obişnuit face între 5.000 şi 7.000 de paşi pe zi.