Cât de nocive sunt de fapt grăsimile nesănătoase?
În cadrul unui studiu de amploare au fost analizate datele existente despre grăsimile polinesaturate (cele sănătoase), cum este şi uleiul de floarea-soarelui, dar şi cele despre grăsimile mai puţin sănătoase, cum sunt cele care se găsesc în sortimentele de margarină.
Dintre toate tipurile de grăsimi, cele care se găsesc în produsele de origine animală şi în uleiurile de palmier sunt asociate cu un risc redus de apariţie a afecţiunilor inimii. În schimb, acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 nu aduc beneficii majore sănătăţii, aşa cum au arătat şi cercetările recente.
,,Alimentaţia necorespunzătoare, lipsa de activitate fizică, alcoolul şi fumatul sunt factori principali în apariţia bolilor cardiovasculare şi nu grăsimile nesănătoase de care se tot spunea până acum. Important este ca nutrienţii esenţiali de care avem nevoie să-i asimilăm din alimentele proaspete, nu din cele semipreparate”, a afirmat Aseem Malhotra, medic cardiolog.
Pentru studiu, specialiştii au analizat date de la alte 72 de cercetări, la care au participat 600.000 de voluntari din 18 ţări. Concluziile au fost publicate în Analele de Medicină Internă.