Cât de important este pH-ul apei pe care o bem zilnic? (P)

1 2 jpg jpeg

Ghidul Apelor Minerale ne spune că pH-ul sau potenţialul de hidrogen exprimă echilibrul acido-bazic al unei ape pe o scară de referinţă cuprinsă între 1 şi 14. La un pH mai mic de 7, apa are un caracter acid, iar la unul mai mare de 7, ea are un caracter bazic sau alcalin.

În general, apele minerale naturale carbogazoase au un pH uşor acid, datorită acidului care se formează în apă prin solubilizarea dioxidului de carbon. Apele plate bicarbonatate sodice, calcice sau magneziene au un pH uşor bazic. Apa de ploaie dintr-o zonă nepoluată are pH-ul de 5,6, uşor acid, datorită dizolvării de dioxid de carbon din aer.

Între apele minerale româneşti cu un caracter preponderentacid, se află majoritatea apelor minerale carbogazoase de tradiţie precum: Tuşnad, Poiana Negri, Stânceni, Perla Harghitei, Borsec etc. Câteva exemple de ape minerale cu pH neutru sunt: Zizin, Izvorul Minunilor, Borsec, Bucovina şi Perla Harghitei în variantele plate, iar dintre cele cu caracteralcalin menţionăm: Hera, Izvorul Alb, Aquatique, Cheile Bicazului, etc.

Este apa minerală alcalină mai sănătoasă?

Se vorbeşte în ultima vreme tot mai mult despre beneficiile apei alcaline. Această modă a explodat printre vedetele de la Hollywood în urmă cu caţiva ani şi s-a răspândit rapid în toată lumea, creând o adevărată industrie a alimentaţiei alcaline.

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătaţii menţionează în primul rând că nu există efecte negative pentru sănătate dacă se consumă apă cu un pH între 5,0 şi 8,5. În acest sens, Patronatul Apelor Minerale, APEMINne asigură că toate apele minerale îmbuteliate în Romania se înscriu în acest interval.

Se afirmă că dieta alcalină ajută la păstrarea pH-ul uşor alcalin al organismului şi în mod special al sângelui. Acest lucru este in mare parte fals. În realitate, aproape nimic din ce mâncăm nu va avea un efect asupra pH-ului sângelui. Organismul nostru lucrează ca acesta să rămână constant. O dietă alcalină sau acidă se va materializa în primul rând în schimbarea pH-ului urinei şi nesemnicativ al sângelui. Se mai spune că mâncarea şi apa alcalină pot evita apariţia unor boli precum artrita, cancerul de colon, pietrelor la rinichi, diabetului de tip 2 şi că facilitează funcţionarea inimii şi a creierului. Nu există însă până acum studii ştiinţifice clinice sau statistici concludente care să demonstreze fără dubii acest lucru.

Există vreun risc în a bea apă minerală carbogazoasă?

Studiile clinice au dovedit unele efecte benefice pentru sănătate ale apei minerale naturale carbogazoase cu un pH uşor acid, precum tratarea unor afecţiuni ale tubului digestiv şi ale rinichilor. Aceste ape stimulează secreţia şi motilitatea gastrică, cresc diureza şi ne ajută să eliminăm surplusul de minerale şi acid uric din organism. Trebuie menţionat aici că apele minerale naturale carbogazoase îşi datorează aciditatea prezenţei dioxidului de carbon dizolvat, care este un acid slab. Odată pătrunsă în organism, apa pierde dioxidul de carbon şi caracterul acid dispare, ea devenind alcalină datorită conţinutului de obicei ridicat în carbonaţi de sodiu, calciu sau magneziu al unor astfel de ape.

Fiecare tip de apă are rolul ei benefic

Putem spune că rolul benefic al apelor acide sau alcaline poate fi estimat în funcţie de mai mulţi factori: momentul din cursul zilei în care bem apă, tipul de dietă şi starea de sănătate. Astfel, se recomandă ca înaintea meselor principale să bem apă minerală carbogazoasă care stimulează apetitul şi favorizează digestia, iar între mese să bem o apă plată cu un pH neutru sau slab alcalin.

Dacă urmăm o dietă sănătoasă şi echilibrată în care predomină legumele, fructele, cerealele, ouăle şi lactatele, putem să bem orice fel de apă minerală naturală. Dacă preferăm să mâncăm multă carne, snacks-uri, dulciuri rafinate, alimente procesate şi alcool, toate cu un caracter puternic acid, este preferabil să bem o apă plată neutră sau slab alcalină.

Dacă suferim de anumite afecţiuni precum gastrite hipoacide, litiaze biliare sau afecţiuni ale căilor urinare, se recomandă să bem ape minerale carbogazoase uşor acide. Dacă suferim de gastrită hiperacidă, apa plată alcalină este preferabilă.

Nu uita să verifici

când ai nevoie de informaţii despre apa pe care o bei zilnic.