Cât de grave sunt bolile pneumococice?

1 2 jpg jpeg

Cercetarea a arătat că nivelul îngrijorării doctorilor cu privire la bolile pneumococice a atins o medie de 9,1 – pe o scară de la 1 la 10 – mult peste scorul 7,9, înregistrat la nivelul Europei de Est. Rezultatele studiului au fost prezentate astăzi, în cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi de Ministerul Sănătăţii, la care au participat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, doctori, parlamentari români şi experţi în vaccinare.

După bolile pneumococice, rujeola se află pe locul doi în privinţa nivelului de îngrijorare a medicilor români, urmată de gripa sezonieră şi rubeolă.

82% dintre doctorii români (87% dintre pediatri şi 81% dintre medicii de familie) recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste până la 2 ani. În plus, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie . În ciuda acestor date, doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, potrivit medicilor români. În opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii este faptul că nu îşi permit vaccinul (73%) şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).

Cercetarea este relevantă pentru România în contextul anunţului recent al CNP 2013 şi Ministerului Sănătăţii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vâste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.

82% dintre medicii români care au participat la cercetare şi 93% dintre pediatri au afirmat că sunt încrezători în siguranţa vaccinurilor. Aceştia au identificat şi principalul obstacol în calea vaccinării pneumocice: preţul (82%).

„Suntem bucuroşi să aflăm că opiniile şi convingerile noastre despre necesitatea vaccinului pneumococic sunt confirmate de doctori, singurii în care putem avea încredere când vine vorba de vaccinare. Misiunea noastră este ca, împreună cu experţii, să educăm părinţii pentru a avea copii protejaţi şi sănătoşi. Suntem încrezători că vaccinarea pneumococică va deveni o parte a Programului Naţional de Imunizare începând din 2013, astfel încât să înlăturăm bariera preţului şi să oferim vaccinul gratuit tuturor bebeluşilor“, a declarat Andreea Marin, Preşedinte al Fundaţiei „Pretuieşte Viaţa“ şi ambasadorul campaniei CNP 2013.