Cât de benefică este vitamina D în bolile articulare

1 2 jpg jpeg

Mai exact, aceştia susţin că uleiul de peşte şi vitamina D nu pot reduce inflamaţia şi procesul de piedere a cartilajului de la nivelul genunchiului.

Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât 10% dintre bărbaţii şi 13% dintre femeile de la nivel mondial suferă de osteoartrită la nivelul genunchiului, afecţiune des diagnosticată la persoanele trecute de 60 de ani.

Iar multe dintre aceste persoane apelează deseori la tratamente care includ combiaţia dintre uleiul de peşte şi vitamina D. În cadrul studiului, cercetătorii i-au împărţit pe cei 413 participanţi diagnosticaţi cu probleme articulare în două grupuri.

O parte dintre ei au primit tratament placebo, în timp ce ceilalţi unul pe bază de vitamina D.

După doi ani, specialiştii au verificat din nou starea de sănătate a voluntarilor şi nu au observat diferenţe în ceea ce priveşte degenerarea de la nivelul genunchiului.

„Aceste date ne arată că nu există suficiente dovezi care să susţină că vitamina D poate reduce progresia bolilor articulare la nivelul genunchilor. Este bine de ştiut că aportul ridicat de vitamina D şi de ulei de peşte nu ajută şi la ameliorarea durerilor la acest nivel“, a precizat Ding Changhai, autorul cercetării şi profesor la Universitatea din Tasmania.