Căsătoria îţi „întăreşte” inima

1 2 jpg jpeg

O spune un studiu american, cel mai mare de până acum, efectuat pe un eşantion de 3,5 milioane de persoane, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 102 ani

Persoanele căsătorite prezintă un risc cu 5% mai scăzut de a face o boală cardiovasculară faţă cele necăsătorite şi de cele care au trecut printr-un divorţ.

Tototadă, cei care au ales să-şi întemiezeze o familie prezintă un risc cu 3% mai scăzut de a se îmbolnăvi de o afecţiune a inimii faţă de persoanele văduve. Cercetarea a fost efectuată la Langone Medical Center din New York.

69% dintre participanţi erau căsătoriţi,14% erau văduvi, în timp ce 9% divorţaţi. Ceilalţi 8% nu erau implicaţi în nicio relaţie. Cercetătorii spun că persoanele căsătorite sunt mai ferite de bolile de inimă datorită suportului pe care îl primesc de la partener.

„Cei aflaţi într-o căsnicie sunt mai atenţi în ceea ce priveşte controalele medicale şi sunt mai atenţi unul cu celălalt, se încurajează să ducă un stil de viaţă cât mai sănătos, în comparaţie cu cei necăsătoriţi ”, a afirmat medicul cardiolog Carlos Alviar, unul dintre autorii studiului.

Persoanele pentru care mariajul aduce cele mai multe beneficii pentru sănătatea inimii sunt cele sub 50 de ani. Acestea au avut un risc cu 12% mai mic de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară, faţă de cei necăsătoriţi.

Studiul a mai arătat că persoanele divorţate fumează mai mult decât cele văduve, iar cele necăsătorite şi cele divorţate sunt mai afectate de obezitate decât cei aflaţi într-o căsnicie. Persoanele văduve sunt mai predispuse la diabet, cât şi la hipertensiune arterială.