Carenţa de fier în sarcină duce la complicaţii

1 2 jpg jpeg

Acesta este rezultatul unui studiu apărut recent în „Jurnalul european de endocrinologie”, potrivit Medicalnewstoday. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că, la nivel mondial, mai mult de 30% din populaţie suferă din cauza anemiei feriprive, o urmare a deficienţei de fier.

Principalele surse naturale de fier sunt carnea de vită, nucile, fasolea, cerealele integrale, fructele uscate. Ele nu trebuie să lipseasă din dieta gravidelor, care au nevoie de mai mult fier necesar în dezvoltarea fătului, îndeosebi la nivelul creierului. Fierul este un mineral important şi pentru buna funcţionare a glandei tiroide, atât a viitoarei mame, cât şi a fătului, în primele luni de sarcină.

Pe parcursul cercetării realizate de o echipă de medici de la Spitalul Universitar Saint-Pierre din Bruxelles, Belgia, au fost investigate efectele lipsei de fier în cazul a circa 2.000 de gravide aflate în primul trimestru de sarcină. În acest mod s-a depistat că 35% dintre gravide aveau carenţă de fier, iar 10% dintre acestea sufereau de tiroidă autoimună.