Carenţa de calciu poate cauza boli hormonale

1 2 jpg jpeg

Dup─â ce statisticile au ar─âtat c─â hiperparatiroidismul (PHPT) afecteaz─â una din 800 de persoane, ├«n special femeile trecute de menopauz─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au studiat am─ânun┼úit aceast─â problem─â.

Hiperparatiroidismul apare din cauza glandei paratiroid─â supraactiv─â, care secret─â prea mul┼úi hormoni paratiroidieni. Tot din acest motiv apar ┼či problemele osoase ┼či de la nivelul rinichilor.

Dar, din cercet─ârile echipei de speciali┼čti de la Spitalul pentru Femei din Brigham, SUA, s-a descoperit c─â o alimenta┼úie s─ârac─â ├«n calciu poate crea mediul potrivit pentru dezvoltarea apari┼úia afec┼úiunilor hormonale.

La experimente au participat aproximativ 58.300 de femei, care erau implicate ├«ntr-un alt studiu, mai amplu, ┼či desf─â┼čurat pe o durat─â mai mare de timp.

Voluntarele aveau v├órste cuprinse ├«ntre 39 ┼či 66 de ani, ├«n 1986, atunci c├ónd a debutat studiul ini┼úial. Niciuna nu prezenta risc s─â sufere din pricina hiperparatiroidismului.

În decursul a 22 de ani, din totalul femeilor înscrise în studiu s-au înregistrat 277 de cazuri de PHPT, determinate de deficienţele de calciu.

Pentru a acoperi ┼či men┼úine nivelul de calciu optim din s├ónge, adul┼úii trebuie s─â consume zilnic 700 de miligrame de calciu.

Cele mai importante surse alimentare de calciu sunt produsele lactate, nucile ┼či pe┼čtele, precum sunt sardinele.