Care este speranţa de viaţă a românilor?

1 2 jpg jpeg

Ultimii 20 de ani au adus o creştere medie de doar 4 ani pentru speranţa de viaţă la naştere în România. În 1990 bărbaţii din ţara noastră aveau o speranţă de viaţă de 66 de ani, care până în 2011 a crescut până la 70 de ani. Pentru femei, speranţa de viaţă a crescut din 1990 până în 2011, de la 70 până la 74 de ani.

Speranţa de viaţă la naştere indică numărul de ani pe care i-ar putea trăi un nou născut, dacă rata mortalităţii la naştere ar rămâne aceeaşi pe tot timpul vieţii sale. În Uniunea Europeană, speranţa de viaţă este în general mai mare decât în majoritatea altor regiuni ale lumii, însă pentru România statisticile nu arată bine.

Cu toate că în Franţa şi Marea Britanie acest indicator a crescut la fel ca în România, cu 4 ani, în aceste ţări speranţa de viaţă este mult mai mare. Astfel, in Franţa a crescut de la 73 de ani la 78 de ani pentru bărbaţi şi de la 82 de ani la 85 de ani pentru femei. În 2011, speranţa de viaţă pentru bărbaţii din Marea Britanie ajunsese la 79 de ani, în comparaţie cu numai 73 în 1990, în timp ce pentru femei era de 82 de ani, cu trei ani mai mult decât în 1990.

Germaniaşi Spania pe de altă parte au înregistrat creşteri semnificative în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, indicatorul ajungând la 5 ani. Bărbaţii din Germania se bucură de o viaţă mai lungă, de la 72 de ani în 1990 la 78 de ani în 2011, în timp ce femeile trăiesc cu 4 ani mai mult, de la 79 de ani până la 83 de ani. În cazul Spaniei, bărbaţii puteau atinge o vârstă medie de 79 de ani în 2011 faţă de 73 în 1990, în timp ce femeile s-au bucurat de o creştere medie de 5 ani, de la 80 până la 85 de ani.

“Analizând aceste date putem vedea diferenţele dintre România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Cred că acestea sunt cifre alarmante, iar românii ar trebui să se gândească la viitorul lor şi să acţioneze în această privinţă. Noi susţinem intodeauna prevenţia şi protecţia. Clienţilor noştri li se oferă soluţii atât în ceea ce priveşte prevenţia, limitând astfel efectele negative pe care o boala le poate produce, cât şi în ce priveste tratamentul, beneficiind de posibilitatea efectuării acestuia oriunde în Europa şi în lume”, spune Alida Coman, Coordonator Marketing şi PR, MediHelp International.