Care este rolul medicului de familie

1 2 jpg jpeg

├Än primul r├ónd, medicul de familie asigur─â asisten┼úa medical─â ┼či social─â tuturor pacien┼úilor, indiferent de v├órst─â, sex sau patologie ┼či reprezint─â legatura dintre comunitate ┼či sistemul na┼úional de s─ân─âtate.

Medicul trebuie s─â fie confidentul ┼či consilierul pacientului

Medicul de familie abordeaz─â pacientul at├ót ├«n condi┼úii de s─ân─âtate, c├ót ┼či ├«n condi┼úii de boal─â; are rolul de a supraveghea ┼či men┼úine starea optim─â de s─ân─âtate ┼či de a promova un stil de via┼ú─â s─ân─âtos, de a depista o boala cronic─â ├«n faza incipient─â ┼či de a preveni ┼či trata complica┼úiile unei afec┼úiuni.

ÔÇ×Dincolo de rolul s─âu <pe h├órtie>, medicul de familie trebuie s─â fie confidentul ┼či consilierul pacientului. Aceasta este cea mai important─â calitate a sa! Trebuie s─â ├«i ├«n┼úeleag─â toate problemele fizice, emo┼úionale, familiale, dar ┼či materiale. Iar ├«n func┼úie de to┼úi ace┼čti factori s─â ghideze pacientul spre cei mai buni speciali┼čti sau investiga┼úii.ÔÇŁ, explic─â Alina Teodoru, medic specialist medicin─â de familie din cadrul Centrului Medical ProVita.

Alege un medic în care simţi că poţi avea încredere

Reorientarea asisten┼úei medicale spre medicina omului s─ân─âtos mai eficient─â, mai pu┼úin costisitoare ┼či mai accesibil─â la nivel de mas─â a dat o nou─â dimensiune specialit─â┼úii medicin─â de familie ┼či ├«n acela┼či timp a condus la redescoperirea rolului esen┼úial a medicului generalist, respectiv a medicului de familie.

Mul┼úi pacien┼úi se ├«ntreab─â dac─â ar trebui s─â aleag─â un medic de familie cu un cabinet independent, sau dac─â ar fi bine s─â se orienteze c─âtre un specialist ce ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea in cadrul unui centru medical. ÔÇ×R─âspunsul este simplu - ├«n primul r├ónd alege┼úi un medic ├«n care s─â ave┼úi ├«ncredere, deoarece comunicarea este cel mai important aspect! ├Än al doilea r├ónd exist─â beneficii suplimentare ├«n cazul alegerii unui medic de familie ce activeaz─â ├«ntr-un centru medical. Astfel, datorit─â colabor─ârii interdisciplinare directe cu medicii speciali┼čti din cadrul centrului, medicul poate oferi solu┼úii mai rapide, mai eficiente, av├ónd ├«n vedere imaginea de ansamblu ┼či nevoile reale ale pacientuluiÔÇŁ, adaug─â dr. Alina Teodoru.

Pacienţii pot beneficia de consultaţii sau investigaţii

Medicul de famile devine la nevoie un ÔÇťmanager de cazÔÇŁ, un coordonator medical pentru pacient - ┼čtie tot istoricul s─âu medical ┼či ├«l poate ghida c─âtre cele mai bune solu┼úii de tratament, ├«n func┼úie de recomandarea speciali┼čtilor ┼či de situa┼úia sa specific─â, dar ┼či de preferin┼úele sale.

Pentru pacient este vital s─â existe o persoan─â care s─â integreze toate informa┼úiile medicale transmise de speciali┼čti, s─â le traduc─â pe limba sa, s─â ├«i explice variantele ┼či s─â ├«i ofere un sfat avizat ┼či obiectiv cu privire la cea mai bun─â metod─â de tratament.

ÔÇ×├Än plus, beneficiile sunt ┼či de natur─â material─â - pacien┼úii pot beneficia de reduceri la consulta┼úii sau investiga┼úii, sau chiar de spitalizare de zi, de exemplu, ├«n func┼úie de afec┼úiune ┼či indica┼úiile de tratamentÔÇŁ, ├«ncheie dr. Alina Teodoru.