Care este legătura dintre sexul oral şi riscul de cancer cerebral

1 2 jpg jpeg

Deşi se credea că boala este des întâlnită la persoanele fumătoare şi la cele care obişnuiesc să consume alcool, concluziile cercetărilor din ultimii ani au arătat că predispoziţia pentru acest tip de cancer poate fi asociată cu virusul cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (HPV).

Specialiştii sunt de părere că prin intermediul sexului oral acest tip de virus, des asociat cu cancerul cervical, poate duce la apariţia cancerului cerebral.

Cercetătorii mai susţin că acest tip de virus poate afecta pielea şi membranele de la nivelul gâtului şi a gurii, ceea ce favorizează şi apariţia cancerului bucal.

Rezultatele studiului de specialitate au arătat că tulpina HPV 16 este cea care poate cauza tumori orofaringiene, cele care poate afecta limba, baza gâtului, cerul gurii, dar şi amigdalele.

Deşi virusul nu duce direct la apariţia cancerului, el poate cauza modificări la nivel celular, ceea ce le poate face ca acestea să devină în timp maligne.

„Numărul cazurilor de cancer oral a fost tot mai mare pe parcursul ultimilor 30 de ani. Important este să vedem cât de mult poate influenţa acest tip de act sexual riscul de apariţie a cancerului oral, dar şi a celui cerebral“, a precizat Ilir Agalliu, profesor de Medicină la Colegiul Medical „Albert Einstein“ din New York, SUA.