Care este legătura dintre migrene şi sindromul colonului iritabil

1 2 jpg jpeg

Specialiştii spun că rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat că există o legătură directă între sindromul colonului iritabil şi stările de tensiune care se resimt la nivelul capului.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au examinat 107 persoane care sufereau de migrene (dintre care 53 spuneau că simţeau tensiune la nivelul capului), alţi 107 care erau diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil şi 53 care nu aveau probleme de sănătate.

Pe parcursul studiului, participanţii care sufereau de migrene au fost întrebaţi dacă aveau şi simptome specifice sindromului de colon iritabil, iar ceilalţi dacă aveau des dureri de cap.

Rezultatele obţinute au arătat că 54% dintre cei care aveau migrene prezentau şi simptomele colonului iritabil. De asemenea, 28% dintre cei cu acest sindrom aveau şi dureri de cap.

„Din moment ce migrenele şi sindromul colonului iritabil sunt afecţiuni tot mai des întâlnite şi care nu au cauze exacte, ne-am gândit să analizăm şi posibila legătură dintre cele două. Studiul nostru a arătat că persoanele care suferă de migrene au un risc de două ori mai mare să aibă şi simptome specifice sindromului de colon iritabil“, a precizat Derya Uluduz, autorul cercetării şi profesor în cadrul Universităţii din Istanbul.