Carbohidraţii cresc riscul de tulburări cognitive

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, realizat─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Clinica Mayo din SUA, a atras aten┼úia c─â riscurile sunt similare ┼či ├«n cazul persoanelor care au o alimenta┼úie bogat─â ├«n produse care con┼úin zah─âr.

Carbohidraţii sunt implicaţi în dezvoltarea plăcilor de beta-amiloid, proteine aflate în creierul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.

├Än schimb, proteinele ┼či gr─âsimile par s─â ofere un efect protector fa┼ú─â de declinul cognitiv.

Persoanele cu tulbur─âri cognitive u┼čoare au risc mare de a face boala Alzheimer, precum ┼či alte afec┼úiuni neurodegenerative, neurovasculare sau psihiatrice.

Potrivit statisticilor, aproape 15% dintre persoanele cu tulbur─âri cognitive u┼čoare fac demen┼ú─â.

Astfel de tulburări se manifestă prin pierderi de memorie care însă nu afectează viaţa cotidiană.