Caravană de donare de sânge ,,O şansă pentru viaţă”

1 2 jpg jpeg

Sesiunea de donare de sânge face parte dintr-un proiect realizat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cunoscut sub numele de ,,O şansă pentru viaţă”.

La nivel naţional, proiectul a contribuit la salvarea a mai mult de 170.000 de vieţi. Nevoia de sânge este constantă, atrag atenţia specialiştii.

Zilnic, sute de pacienti din spitalele din Bucureşti au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. Cu 450 ml de sânge recoltaţi de la un singur donator se pot salva chiar şi trei vieţi.

Persoanele interesate care îndeplinesc condiţiile minime (vârsta între 18 şi 60 de ani, greutate minimă 50 kg, valori normale a tensiunii arteriale, să nu fi suferit operaţii în ultimele luni, să nu fi consumat grăsimi şi băuturi alcoolice în ultimele 24 de ore) pentru a deveni donatori sunt aşteptate să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) într-un spaţiu special amenajat şi dotat, sub atenta supraveghere a personalului specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Înainte de donare, specialiştii recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent (legume, fructe, dar fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

Imporatant de ştiut este că donarea de sânge ajută la întărirea imunităţii, dar reduce cu 30% riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral.